Οι πλειοψηφία των σκύλων γνωρίζει κολύμπι. Υπάρχει όμως και μια μερίδα σκύλων που δεν ξέρουν να κολυμπούν. Τους πιάνει πανικός όπως τους ανθρώπους που δεν ξέρουν κολύμπι. Γι’ αυτό και ορισμένες φορές μπορεί να συναντήσετε σκυλιά που πάνε στην παραλία αλλά δεν πλησιάζουν την θάλασσα. Μπορεί να είναι από φόβο γιατί είναι κάτι άγνωστο γι’ αυτά αλλά μπορεί όντως να μην ξέρουν να κολυμπούν. Διαισθάνονται τον κίνδυνο και δεν πλησιάζουν.
Κίνδυνος όμως υπάρχει και για τους δεινούς κολυμβητές. Ακόμη κι οι σκύλοι που ξέρουν καλά κολύμπι μπορεί να κινδυνέψουν κάποια στιγμή. Για παράδειγμα, μπορεί να πέσουν ξαφνικά μέσα σε μια πισίνα, σε κανάλια, ποτάμια ή και μέσα σε λίμνες που έχουν παγώσει στην επιφάνεια και δεν μπορούν να βγουν.
Οι λόγοι είναι πολλοί. Μπορεί την ώρα που κολυμπάει το σκυλί να έρθει ένα απότομο και γρήγορο ρεύμα και να το παρασύρει. Μπορεί να είναι ήδη πολύ κουρασμένο ή να έχει κολυμπήσει πολλή ώρα. Ακόμη και κάτι να το τρομάξει ή να του δημιουργήσει πανικό την ώρα που κολυμπά. Ή να πέσει στην θάλασσα από ατύχημα ή να είναι θύμα ξαφνικής πλημμύρας.
Ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και στην περίπτωση ενός σκύλου δεινού κολυμβητή.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε αν δείτε κάποιον σκύλο να πνίγεται μέσα στο νερό μπροστά σας.
Πρώτες βοήθειες για να σώσετε ένα σκυλί από πνιγμό.
- Με ένα μακρύ κοντάρι (ό,τι βρείτε εκεί δίπλα σας όπως ένα μακρύ ξύλο, μια σκούπα) προσπαθήστε να πιάσετε τον σκύλο από το περιλαίμιο. Ευχόμενοι να φορά περιλαίμιο. Αν δεν φορά και δεν είναι κοντά σε ακτή ή στεριά, πλησιάστε τον με μια βάρκα. Το θέμα μας εδώ είναι πρωτίστως η δική σας ασφάλεια. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνετε προσεκτικά βήματα προσέγγισης. Μόνο ως έσχατη λύση, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, να πλησιάσετε τον σκύλο μπαίνοντας μέσα στο νερό. Σ’ αυτήν την περίπτωση, πάρτε κάτι μαζί σας όπου θα μπορεί ο σκύλος να πιαστεί επάνω για να τον βγάλετε έξω από το νερό. Γιατί λογικά κι εσείς θα χρειαστεί να κολυμπήσετε. Αν κολυμπήσετε δεν θα μπορείτε να τον έχετε στην αγκαλιά σας. Θα χρειαστείτε κάποιο αντικείμενο που επιπλέει για να μπορείτε να τον βάλετε πάνω και να το τραβάτε μαζί σας. Όπως ένα σωσίβιο.
- Αν το σκυλί έχει τις αισθήσεις του, όταν το βγάλετε έξω στην στεριά στεγνώστε το και κρατήστε το ζεστό.
- Αν το σκυλί είναι σε λιπόθυμη κατάσταση, τότε αυτό σημαίνει πως έχει πιει νερό και θα χρειαστεί να βγάλετε όλο το νερό έξω από τα πνευμόνια του. Αυτό θα το κάνετε κρατώντας το ανάποδα για δέκα με είκοσι δευτερόλεπτα κουνώντας το μερικές φορές. Αν είναι μικρόσωμο το πιάνετε από τα πίσω πόδια στο ύψος λίγο πιο πάνω από τα γόνατα, το γυρίζετε ανάποδα με το κεφάλι προς τα κάτω και το κουνάτε δεξιά αριστερά και πάνω κάτω σα να το τινάζετε. Για να φύγει το νερό από το στόμα. Αν είναι μεγαλόσωμο, το γυρίζετε ξανά ανάποδα με το κεφάλι προς τα κάτω, το πιάνετε σφιχτά αγκαλιά στο ύψος του στήθους και πιέζετε το στήθος μερικές φορές δυνατά για να φύγει το νερό από το στόμα.
- Αφού αδειάσουν τα πνευμόνια του από το νερό που έχει καταπιεί, το ξαπλώνετε κάτω στο πλάι σε τέτοια στάση όπου το κεφάλι του είναι πιο κάτω από το σώμα. Φανταστείτε όπως όταν ξαπλώνει πάνω σε έναν καναπέ και το κεφάλι κρέμεται στο πλάι του καναπέ. Καθαρίστε το στόμα του από οτιδήποτε βρομιές, φύκια και τραβήξτε έξω την γλώσσα του.
- Εξετάστε αν έχει σφυγμό. Αν όχι τότε ξεκινήστε τις πρώτες βοήθειες, το φιλί της ζωής, CPR. Διαβάστε το άρθρο “CPR Το φιλί της ζωής σε σκύλο” .
- Αν έχει σφυγμό αλλά δεν αναπνέει, κάντε του τεχνητή αναπνοή.
-
Σε μια τέτοια περίπτωση, παραλίγο πνιγμού, μπορεί να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, πολύ επικίνδυνα για την ίδια του την ζωή. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει μετά τις πρώτες βοήθειες να τρέξετε αμέσως στον κτηνίατρο.